Eneco is een bekende Nederlandse energieleverancier die de laatste jaren veel aandacht schenkt aan duurzaamheid. Bij Eneco krijg je bijvoorbeeld altijd volledig groene stroom van eigen bodem en kun je ervoor kiezen om de CO₂ uitstoot van je gasverbruik te compenseren door geld te investeren in groene alternatieven.
In dit artikel geven we de informatie die je nodig hebt om te beoordelen of overstappen naar Eneco voor jou een goede keus zou zijn.
- Je ontvangt altijd 100% groene stroom
- Je kunt je CO₂ uitstoot compenseren
- De slimme thermostaat Toon is leuk en handig
- Eneco in het kort
- Contractmogelijkheden
- Welkomstkorting bij Eneco
- Tarieven & kosten
- Energiebronnen
- Hoe groen en duurzaam is Eneco?
- Terugleveren aan Eneco
- Energiecollectief mogelijkheden
- Contactgegevens en klantenservice Eneco
- Inzicht in je energieverbruik
- Wat moet ik doen bij een verhuizing?
- Hoe kun je Eneco opzeggen?
- Overstappen naar Eneco
- Overige energieproducten van Eneco
- Zakelijke contracten Eneco
- Plus & minpunten
Eneco in het kort
Eneco is een energiemaatschappij die zelf stroom produceert en energie levert aan particulieren en bedrijven. Eneco investeert niet langer meer in milieubelastende energieproductie zoals steenkool en bruinkool. Ook kernenergie is door het bedrijf in de ban gedaan.
Energie leveren doet het van oorsprong Nederlandse bedrijf niet alleen in ons eigen land maar ook in enkele andere Europese landen zoals België, Duitsland en Frankrijk. Een andere bekende energieleverancier, Oxxio, is onderdeel van Eneco.
Contractmogelijkheden
Welke contractmogelijkheden heb je wanneer je bij Eneco energie af wilt nemen?
Vrij opzegbaar (variabel)
Met een vrij opzegbaar contract heb je altijd de vrijheid om kosteloos en zonder gedoe over te stappen naar een andere – goedkopere – energieleverancier. Daar staat wel tegenover dat je per maand wat meer moet betalen dan bij een contract van 1 jaar of langer. Je tarieven zijn ook variabel, zodat het kan gebeuren dat je uiteindelijk meer betaalt dan je van tevoren dacht.
1 jaar vast
Bij het contract 1 jaar vast betaal je een lagere prijs dan voor het vrij opzegbare contract, waar je echter wel altijd 1 jaar aan vast zit. Je moet dus ook een overstapboete betalen als je toch voortijdig van leverancier wisselt.
3 jaar vast
Met 3 jaar vast betaal je iets minder dan bij vrij opzegbaar, maar wel iets meer dan bij 1 jaar vast. Dat laatste komt doordat je bij het contract van 3 jaar gegarandeerd geen tarievenstijging zult krijgen gedurende die looptijd van 3 jaar.
Je kunt met de online rekentool van Eneco heel precies uitrekenen op welke maandelijkse tarieven je uit zou komen. (Dan is het wel handig om te weten wat je jaarlijkse verbruik ongeveer is.)
Welkomstkorting bij Eneco
Wanneer je af en toe van energieleverancier wisselt kun je profiteren van welkomstkortingen, cadeaus en speciale acties waar vaste klanten geen aanspraak op maken. Bij Eneco kun je regelmatig gebruik maken van hoge kortingen op energiecontracten met een minimale looptijd van bijvoorbeeld 2, 3 of 4 jaar. Hoe langer de looptijd, hoe hoger de korting.
Ook geeft het bedrijf aan klanten die kiezen voor een langer energiecontract vaak de slimme thermostaat Toon weg. Dat is een heel leuk en handig welkomstcadeau dat we verderop in dit artikel wat uitgebreider zullen bespreken.
Tarieven & kosten
Bij het kiezen van een nieuwe energieleverancier zijn ook de tarieven van belang, net als de manieren waarop je kunt betalen en wat er gebeurt als je dat even niet kunt. Daar lees je hier alles over.
Wat zijn de kosten?
Ten opzichte van andere aanbieders zijn de tarieven van Eneco gemiddeld te noemen. Deze energieleverancier is niet overdreven duur of goedkoop. Er zijn absoluut goedkopere aanbieders te vinden, maar dan moet je wel op de koop toe nemen dat je grijze stroom geleverd krijgt. Wanneer je het belangrijk vindt dat je elektriciteit duurzaam opgewekt wordt kun je dat niet heel veel goedkoper krijgen dan bij Eneco.
Betalingsmogelijkheden
Net zoals bij andere energieleveranciers gebruikelijk is werkt Eneco met een vaste maandtermijn die gebaseerd is op je jaarnota. Het verwachte verbruik is daarvan een belangrijk element, want als dat correct is voorkomt het dat je gedurende het jaar teveel betaalt (of aan het eind juist fors bij moet betalen). Je betaalt de termijn normaal gesproken vooruit, bijvoorbeeld via automatische incasso. Je kunt echter ook betalen via het factuuroverzicht in Mijn Eneco. Je voldoet een factuur dan bijvoorbeeld via iDeal, maar ook een handmatige bankoverschrijving is een optie.
Betalingsregelingen
Wanneer je moeite hebt om je maandtermijnen te voldoen (of zelfs al een betalingsachterstand hebt opgelopen) is er bij Eneco altijd een betalingsregeling mogelijk. Het is fijn dat je dit gewoon zelf kunt regelen in Mijn Eneco. Meer mensen dan je waarschijnlijk vermoedt maken hier gebruik van wanneer ze bijvoorbeeld een onverwacht hoge jaarnota ontvangen.
Die wordt dan opgedeeld in meerdere termijnen die makkelijker op te hoesten zijn. Natuurlijk moet je wel elke termijn op tijd voldoen om de betalingsregeling in stand te houden.
Energiebronnen
De twee belangrijkste vormen van energie die je als particulier bij Eneco af kunt nemen zijn natuurlijk gas en elektriciteit:
Elektriciteit: altijd groene stroom met Hollandse Wind en Zon
Bij Eneco krijg je altijd 100% groene stroom geleverd die gewoon in Nederland wordt opgewekt. Het gaat daarbij overwegend om wind- en zonne-energie. Bij deze energieleverancier is er dus geen gegoochel met allerlei energiecertificaten uit andere landen terwijl je stiekem gewoon grijze stroom geleverd krijgt. Erg fijn wanneer je het milieu een warm hart toedraagt, zonder dat je daar direct een veel hoger tarief voor wilt betalen.
Gas: standaard gas en CO₂-GecompenseerdGas
Standaard krijg je hier gas dat niet bijzonder duurzaam is, maar wanneer het milieu je aan het hart gaat kun je tegen een hoger tarief Eneco CO₂-GecompenseerdGas afnemen. Zoals de naam al doet vermoeden compenseert Eneco dan de CO₂ uitstoot van het gas en investeert het een deel van de opbrengst in groene projecten om energie in de toekomst nog duurzamer te maken. Je hebt de garantie dat het geld goed terecht komt, omdat er alleen wordt geïnvesteerd in projecten met een Gold Standard beoordeling (van onder meer het Wereld Natuur Fonds).
Hoe groen en duurzaam is Eneco?
Eneco is zeker niet de meest duurzame energieleverancier van Nederland maar bevindt zich wel stabiel in het ‘linkerrijtje’. In de meest recente beoordeling van onder meer de Consumentenbond, Greenpeace en Natuur&Milieu krijg Eneco een 7,7 als rapportcijfer. Daarmee scoort het aanmerkelijk beter dan veel belangrijke concurrenten als Essent, Vattenfall (NUON) en ENGIE.
Dit oordeel is onder meer gebaseerd op het feit dat Eneco weliswaar niet uitsluitend groene energie levert, maar met producten zoals CO₂-GecompenseerdGas wel die optie aanbiedt. Alle stroom van Eneco is overigens wel volledig groen opgewekt. Ook investeert het bedrijf niet langer in energiebronnen zoals kolencentrales en kernreactoren.
Vind je duurzaamheid belangrijk, maar blijf je wel liever klant bij een van de grotere spelers in de energiemarkt? Dan kan Eneco dus een prima keuze zijn.
Stroometiket
Aan het stroometiket kun je zien welke verschillende energiebronnen worden gebruikt om de stroom op te wekken die je geleverd krijgt bij een bepaald product. Die percentages veranderen doorlopend dus het is slim om altijd het actuele stroometiket op de site van Eneco te bekijken voor de huidige stand van zaken.
Het actuele stroometiket van vind je op de website van Eneco.
Terugleveren aan Eneco
Wanneer je zelf energie opwekt en terug levert aan het energienet past Eneco saldering toe op je jaarnota. Dat betekent dat de energie die je zelf hebt opgewekt, bijvoorbeeld via zonnepanelen, wordt afgetrokken van de energie die je bij Eneco hebt afgenomen. Zo betaal je dus alleen voor het netto aantal kilowattuur. Je moet je dan wel hebben aangemeld op de website www.energieleveren.nl. Er geldt een maximum van 3×80 ampère om van de saldering gebruik te kunnen maken en je hebt er geen speciaal contract voor nodig.
Energiecollectief mogelijkheden
Eneco is natuurlijk een bekende energieleverancier die op belangrijke aspecten als duurzaamheid en prijs-kwaliteit absoluut boven het maaiveld uitsteekt. Daarom zijn er ook altijd mogelijkheden te vinden om je aan te sluiten bij een bestaand energiecollectief voor het inkopen van energie bij Eneco. Dat kan bijvoorbeeld bij het energiecollectief van de Consumentenbond.
Let natuurlijk wel altijd op dat je in zee gaat met een betrouwbaar collectief. Het is bijvoorbeeld niet aan te raden om in te gaan op een aanbod dat je aan de deur of telefonisch via een tussenpersoon krijgt, doe liever zelf onderzoek naar een geschikt energiecollectief.
Contactgegevens en klantenservice Eneco
Normaal gesproken is het niet vaak nodig om contact te hebben met de klantenservice. Het hele proces van aanmelden, een contract afsluiten, meterstanden doorgeven en het contract weer opzeggen is namelijk tegenwoordig heel gestroomlijnd, vooral bij serieuze partijen zoals Eneco. Toch is het natuurlijk handig om een eenvoudig bereikbare klantenservice tot je beschikking te hebben. En ook een storingsnummer is natuurlijk heel belangrijk voor het moment dat er zich onverhoopt een probleem voordoet. Hier vind je daarvoor alle benodigde gegevens.
Adresgegevens
Dit zijn de adres- en contactgegevens van het in Rotterdam gevestigde hoofdkantoor van Eneco:
Adres:
Marten Meesweg 25
3068 AV Rotterdam
Hoe en wanneer is Eneco bereikbaar?
Wanneer je naar de website van Eneco gaat zie je daar meteen bovenaan een link genaamd Klantenservice staan. Wanneer je daarop klikt kom je bij een uitgebreide vraagbaak terecht waar je al heel veel antwoorden kunt vinden op veelgestelde vragen. Ook kun je hier gebruik maken van de digitale assistent. Typ een of twee woorden over het onderwerp waar je een vraag over hebt om meteen antwoorden en suggesties te krijgen.
Je krijgt bij de digitale assistent ook de optie om meteen doorverbonden te worden met een echte medewerker. Kies daarvoor als je graag live wilt chatten. Je kunt echter ook bellen met de klantenservice. Het telefoonnummer daarvan is 088 – 8 955 955. Telefonisch contact is alleen mogelijk op werkdagen tussen 8.00 en 18.00.
Let op: het telefoonnummer van de klantenservice voor zakelijke klanten is 010 – 890 6988.
Een storing melden
Heb je last van een stroomstoring of lijkt er geen gas meer geleverd te worden? Dan neem je geen contact op met Eneco maar direct met het Nationaal Storingsnummer gas en stroom, bereikbaar op 0800 – 9009. Eneco is namelijk niet verantwoordelijk voor het beheer van het netwerk, dat is de netwerkbeheerder. Die kan zien waar er een probleem is of een storingsmonteur naar je toe sturen. Check als het kan wel eerst even of alleen jouw huis geen stroom of gas heeft, of dat de hele straat is getroffen.
Noodnummer
Het hierboven genoemde nummer 0800 – 9009 fungeert ook als noodnummer wanneer je een gaslucht ruikt in of rond het huis. Er zal dan meteen hulp worden ingeschakeld. Het is belangrijk om als dat nog mogelijk is de hoofdkraan dicht te draaien en ramen open te zetten. Waarschuw ook de buren en blijf buiten staan, op ruime afstand van je huis, tot hulp arriveert.
Inzicht in je energieverbruik
Het is natuurlijk fijn om wanneer je maar wilt inzicht te hebben in je eigen energieverbruik. Vroeger moest je dat zelf doen, door af en toe de meterstanden te noteren en nauwgezet bij te houden. Tegenwoordig kan dat veel makkelijker en bij Eneco heb je daar de volgende manieren voor:
1. De Eneco app
In de Eneco app zie je per dag het stroomverbruik. Eenmaal per dag wordt de slimme meter door de app uitgelezen en de actuele stand opgeslagen. Zo kan dat makkelijk worden weergegeven in grafieken en hou je doorlopend het overzicht. De app is op smartphones en tablets te installeren.
2. De slimme meter
Voor het bijhouden van het actuele verbruik wordt tegenwoordig (ook door de eerder genoemde app) gebruik gemaakt van de slimme meter. Die is ook in staat om de meterstanden periodiek door te geven aan Eneco zodat je dat zelf niet meer hoeft te doen. Vaak kun je ook zelf in de slimme meter kijken om het periodieke en actuele verbruik te zien.
3. Toon – de slimme thermostaat
Toon is de slimme thermostaat van Eneco waarmee je nog beter inzicht krijgt op je verbruik. Normaal gesproken kost het apparaat 200 euro maar je kunt hem bij langere energiecontracten ook gratis krijgen. Met Toon kun je niet alleen het verbruik inzien, je kunt het ook analyseren en aanpassen. Zo is Toon bijvoorbeeld in staat om de CV-ketel aan te sturen en te zorgen dat je huis met zo min mogelijk energie zo goed mogelijk verwarmd wordt. Voor Toon heb je wifi nodig en moeten er slimme energiemeters aanwezig zijn.
4. Online met Mijn Eneco
Tot slot kun je jouw verbruik ook bekijken in Mijn Eneco, je beveiligde inlogomgeving van Eneco. Je moet daar na het afsluiten van een energiecontract zelf even een account voor aanmaken en koppelen aan je contract. Je kunt dan bekijken hoeveel energie je verbruikt, zien of dat nog in lijn is met je ingestelde betaaltermijnen en die naar wens ook meteen aanpassen.
Wat moet ik doen bij een verhuizing?
Zodra je weet dat je gaat verhuizen en gewoon bij Eneco wilt blijven op je nieuwe adres moet je je verhuizing op tijd doorgeven. Dit kan vanaf drie maanden voor de verhuisdatum maar moet maximaal twee weken van tevoren gebeuren. Weet je pas op heel korte termijn dat je gaat verhuizen? Kies dan voor de spoedaanvraag die we verderop bespreken. Hier kunnen wel extra kosten aan verbonden zijn.
Een verhuizing doorgeven kan gewoon online. Je moet dan je nieuwe adres doorgeven en de verhuisdatum invullen. Ook moet Eneco de oude en nieuwe meterstanden weten. Je ontvangt bericht zodra je die op moet nemen en op moet sturen. Tenzij er slimme meters in de woningen aanwezig zijn, dan is het doorgeven van de meterstanden niet nodig.
Hoe kun je Eneco opzeggen?
Het opzeggen van een energiecontract is normaal gesproken niet nodig. Je kunt simpelweg een contract afsluiten bij een nieuwe energieleverancier die het oude energiecontract bij Eneco automatisch voor je beëindigt. Handmatig opzeggen is alleen nodig wanneer er niet sprake is van overstappen maar van definitief stopzetten, bijvoorbeeld bij emigratie, overlijden of verhuizing naar een verzorgingstehuis.
Opzegtermijn
Actief het energiecontract stopzetten is dus waarschijnlijk niet nodig. Maar het is wel goed om even op de opzegtermijn te letten. Wanneer je een vrij opzegbaar contract hebt kun je (zoals de naam al laat zien) op elk gewenst moment overstappen.
De meeste mensen sluiten echter een contract met een minimale looptijd af om op de tarieven te besparen. Wanneer je zo’n energiecontract voor bepaalde tijd hebt dan zit je daar in principe tot die datum aan vast. Je kunt een opzegboete voorkomen door niet te vroeg een overeenkomst met een nieuwe energieleverancier af te sluiten.
Opzegboete
Je kunt er ook voor kiezen om wel eerder over te stappen en de opzegboete te accepteren. Dan krijg je per energieproduct bij Eneco te maken met de volgende boetebedragen:
- Resterende looptijd minder dan 18 maanden: € 50,- per product
- Resterende looptijd tussen 18 en 24 maanden: € 75,- per product
- Resterende looptijd tussen 24 en 30 maanden: € 100,- per product
- Resterende looptijd van meer dan 30 maanden: € 125,- per product
Als je heel veel kunt besparen bij een andere energieleverancier kan overstappen desondanks toch de moeite waard zijn. Soms zijn energieleveranciers als extra lokkertje ook bereid de overstapboete voor hun rekening te nemen.
Overstappen naar Eneco
Wanneer je van een andere leverancier wilt overstappen naar Eneco is het toereikend om jezelf aan te melden als klant bij Eneco. Je wordt dan namelijk automatisch afgemeld bij je oude leverancier.
Hoe lang duur overstappen naar Eneco?
Maximaal twee dagen na je aanmelding kan Eneco al met de levering beginnen.
Ook goed om te weten:
- Je moet de meterstanden doorgeven zodat Eneco weet hoeveel je de komende periode verbruikt (je krijgt hiervan per e-mail bericht).
- Maximaal twee dagen na je aanmelding kan Eneco al met de levering beginnen.
- Je kunt tot 14 dagen na je aanvraag alsnog je contract annuleren.
- Eneco vergoedt jouw opzegboete bij de vorige leverancier tot een bedrag van € 125,- per energieproduct.
- Je hoeft geen aansluitkosten te betalen wanneer de energie niet afgesloten is.
Spoed: binnen een dag energie nodig
Wanneer je op heel korte termijn energie nodig hebt kun je bij Eneco een spoedaanvraag indienen. Er kan dan vaak nog dezelfde dag een aansluiting worden geregeld. Wel wordt er een kredietwaardigheidscheck gedaan. Als je niet kredietwaardig wordt bevonden kun je gewoon energie krijgen, maar moet je wel een waarborgsom van € 400,- betalen. Je kunt de spoedaanvraag online doen, via de site van Eneco. Je kunt ook bellen met de klantenservice.
Overige energieproducten van Eneco
Natuurlijk blijven de energieproducten van een moderne energieleverancier niet alleen beperkt tot gas en elektriciteit. Bij Eneco kun je daarom op dit moment ook terecht voor:
1. StukjeZon
Met Eneco StukjeZon betaal je voor een stukje van een zonnepark ergens in Nederland. Je bespaart daarmee meer geld op je energierekening dan je aan StukjeZon kwijt bent.
2. Zonnepanelen
Je kunt als particulier zonnepanelen op je dak laten aanleggen om zelf zonne-energie op te wekken en door middel van saldering te besparen op je jaarnota.
3. Zonnehub
Wanneer je met de hele buurt wat wilt doen kun je een ZonneHub beginnen waarbij meerdere buren samen een klein zonneparkje aanleggen op een groter pand in hun buurt.
4. Laadpalen
Laadpalen voor je elektrische auto (zowel particulier als zakelijk) zijn extra voordelig via Eneco en je weet zeker dat je auto wordt opgeladen met groene stroom.
5. CV-ketels, warmtepompen en zonneboilers
Ketelcomfort is een onderhoudsabonnement voor je CV-ketel. Die verwarmingsketels op gas kun je ook aanschaffen bij Eneco, evenals moderne warmtepompen en zonneboilers.
Zakelijke contracten Eneco
Eneco richt zich uitdrukkelijk op grote en kleine bedrijven. Als ZZP-er kun je bijvoorbeeld kiezen voor Eneco Woon & Werk Gemak, een eenvoudig opzegbaar energiecontract voor de kleine ondernemer die vaak vanuit (een kantoor aan) huis opereert. Wanneer het zakelijk even tegenzit kun je bij dit contract zelfs tot drie maanden je termijnbedragen uitstellen zodat je wat meer reserve in kunt bouwen.
Wanneer je een bedrijf in het MKB hebt kun je bij Eneco terugvallen op veel expertise. Zo kun je bijvoorbeeld zelf al via de Eneco site uitzoeken aan welke energiewetgeving je moet voldoen. Daarnaast kun je via Eneco laadpalen met groene energie afnemen voor je wagenpark en beschik je over een energiecoach die je kan helpen besparen op je energieverbruik. Maar natuurlijk profiteer je als bedrijf met een hoog stroomverbruik ook altijd van voordeligere tarieven.
Dat geldt ook voor grote zakelijke klanten die heel veel verbruiken en dus ook steeds harder hun best moeten doen om hun energieverbruik terug te dringen. Als een van de voornaamste energieleveranciers van Europa kan Eneco ook de grootste bedrijven eenvoudig van een competitief energiecontract voorzien.
Plus & minpunten
- Je ontvangt altijd 100% groene stroom
- Je kunt je CO₂ uitstoot compenseren
- De slimme thermostaat Toon is leuk en handig
- Buiten werkdagen geen telefonische bereikbaarheid
Ervaringen Eneco
gekozen voor ervaring
Eneco is natuurlijk een energieleverancier die al heel lang bestaat en de Nederlandse markt goed kent. Omdat ik met een prijsvechter een kat in de zak had gekregen de vorige keer dat ik overstapte, heb ik juist om die reden voor Eneco gekozen. Het is voor mij precies het soort aanbieder die ik op dit moment nodig heb. Tot nu toe ben ik ook zeker niet ontevreden. Alles is simpel geregeld, de kosten zijn duidelijk en het overzicht dat je krijgt bevat alle informatie die je nodig hebt om er op een goede manier mee aan de slag te kunnen gaan. Ik denk er dan ook over om voorlopig niet over te stappen. Bij Eneco zit ik op mijn plaats.
Content met Eneco
Wanneer je een ander soort energieaanbieder zoekt, dan kan je het best bij de klassiek bedrijven kijken. Dat komt omdat ze daar eigenlijk alles al eens meegemaakt hebben, is mijn ervaring. Daardoor kan je er zeker van zijn dat ze gewoon de kwaliteit leveren die je wenst. Zo’n soort bedrijf is natuurlijk Eneco. Het fijne is dat deze aanbieder al op de Nederlandse markt actief was toen de hele markt eigenlijk nog niet bestond. Het is zeg maar het soort energieprovider waar ook je vader en je opa nog bij waren aangesloten in hun tijd. Dat was voor mij wel heel belangrijk na enkele nare ervaringen met andere aanbieders. Goedkoop is in deze markt lang niet het enige wat telt, heb ik daardoor op een harde manier moeten leren. Tegenwoordig weet ik daarom wel beter. Ik ga niet meer overstappen maar blijf vooral gewoon genieten van alles wat Eneco mij te bieden heeft als vaste klant. Ik kan niet zeggen dat ik er slechter van ben geworden om het zo aan te pakken.
Jaren klant van Eneco
Ik heb al jaren mijn energiecontract bij Eneco. Veel mensen stappen over voor de goedkoopste deal, maar ik heb liever gewoon goede energie van een betrouwbaar bedrijf. Daarom ben ik hier altijd gebleven. Eneco houdt veel dingen nog lekker simpel, daardoor weet je ook altijd waar je aan toe bent. Als je op zoek bent naar de beste deal, dan is dit misschien niet de leverancier waar je moet zijn. Wil je echter altijd zonder zorgen van je energievoorziening gebruik kunnen maken, zoals ik, dan is dit toch echt wel de aanbieder die aan te raden is.
Trouwe klant
Zit al sinds 2014 bij Eneco en heb deze energie aanbieder altijd als een betrouwbare partij ervaren. Qua kosten zijn er vast enkele goedkopere aanbieders maar voor mij nooit een echt groot verschil geweest. Niet genoeg om over te stappen.
Slecht bereikbaar
Heel onhandig dat ik Eneco niet kan bereiken in het weekend. Kleine vraag over mijn rekening maar moet nu moet ik wachten tot maandag.