Catawiki is een veilingssite voor allerlei unieke objecten. Ben of ken jij een echte verzamelaar van excentrieke spullen? Dan kijk je je ogen uit op Catawiki. Wekelijks gaan er 65.000 veilingen doorheen en dit aantal groeit nog steeds. Voorheen begon deze veilingssite in Nederland, maar inmiddels zijn ze actief in talloze verschillende landen. Hoe deze site precies in elkaar steekt en hoe jij daar een slaatje uit kunt slaan? We zochten het voor je uit.
Wat is Catawiki?
Catawiki is een online site waarop je aan allerlei veilingen mee kunt doen. Deze website is opgericht in 2008 en begon als platform waarop verzamelaars met elkaar konden communiceren. In 2011 voegden zij hier een veilingsoptie aan toe, wat uiteindelijk flink uit de klauwen is gelopen. Op het moment van schrijven worden er gemiddeld zo’n 65.000 veilingen per week afgehandeld en zijn er meer dan tien miljoen unieke bezoekers per maand. Catawiki biedt veilingen aan in 80 verschillende categorieën en ze opereren in 17 verschillende talen. Weet jij hier een leuk object op de kop te tikken?
Is Catawiki betrouwbaar?
Catawiki is met 65.000 veilingen per week een zeer grote website geworden op dit gebied. Zij hebben een hoofdkantoor in Amsterdam en daarnaast nog een ander kantoor in Assen. Zo zijn ze landelijk goed bereikbaar. Om te kunnen groeien, moet je simpelweg blijven doen wat je belooft. Dat doen ze bij Catawiki dan ook. Zo ben je geheel vrij om een geldbedrag te bieden op een object dat jij graag wilt hebben. Vervolgens ontvang jij dat object netjes thuis gestuurd.
Elke veiling op de webshop staat daarnaast volledig onder notarieel toezicht. Dat alles fair gebeurt, vinden ze namelijk erg belangrijk bij Catawiki. Zij controleren steeksproefgewijs of Catawiki zich aan de regels houdt, maar ook of alle biedingen wel netjes verlopen. Zo mogen aanbieder bijvoorbeeld niet bieden op hun eigen objecten, maar ook medewerkers van hun bedrijf niet. Ook dienen aanbieders zich uitgebreid te legitimeren, voordat zij een object mogen aanbieden.
Aanbod Catawiki
Met 65.000 veilingen per week in 80 verschillende categorieën, is het last om een algemeen beeld te scheppen van de objecten die hier worden aangeboden. Dat verschilt namelijk per dag en per week. Toch lichten we hier enkele overkoepelende categorieen toe, zodat jij alvast een beeld kunt scheppen met veilingen die je tegen kunt komen op Catawiki
Historische objecten
Ben jij een verzamelaar van historische objecten? Dan vind je verschillende categorieën waar jij eens een kijkje kunt nemen. Zo zijn er hele categorieen gefocust op het aanbieden van oude standbeelden en hebbedingetjes uit voorgaande eeuwen. Eerder op zoek naar archeologische vondsten of natuurlijke historie in de vorm van fossielen en (edel)metalen? Dan zijn er ook zat opties mogelijk. Ook op het gebied van oude wapens en militaire spullen is er van alles vindbaar.
Verzamelobjecten
Ben je niet zozeer op zoek naar historische obejcten, maar naar bezienswaardigheden om te verzamelen? Simpelweg iets mooi vinden, erop bieden en thuis pontificaal etaleren is voor sommigen ook een kick. Denk daarbij aan kunstwerken, ongeacht of dit nou een stuk uit de vorige eeuw of van vorig jaar is. Ook vind je hier van alles voor de echte verzamelaar van van alles en nog wat. Denk aan stripboeken, whiskeyflessen of postzegels. Bedenk het object en vindt het terug op Catawiki.
Duurder segment
Op Catawiki vind je veilingen in allerlei prijssegmenten. Zo vind je veilingen van tientallen tot honderden euro’s, maar binnen die 65.000 veilingen per week zitten ook grotere objecten. Denk hierbij aan heuse old-timer auto’s die soms wel voor tienduizenden euro’s worden verkocht. Zo zien we enkele Ferrri’s, Aston Martins en Mercedez-Benz auto’s langskomen die biedingen hebben van wel €50.000,-. Moet je maar net hebben liggen.
Prijs- / kwaliteitverhouding
Het is erg lastig om een algemeen oordeel te vellen over de prijs- / kwaliteiverhouding van producten op de website. Het is simpelweg niet mogelijk om een postzegel te vergelijken met een Ferrari of een fles whiskey met een kunstwerk aan de muur. Voor de ene persoon is een product heel veel waard, waar hetzelfde object voor een ander niets meer is dan een prulletje. Vandaar ook dat je op Catawiki alleen maar veilingen vindt. Dit is echt een website die opereert op het gezegde: het is maar wat een gek ervoor geeft. Of het dan mogelijk is om een kat in de zak te kopen? Absoluut. Je weet nooit precies wat je in huis haalt en in welke staat dit is.
Waar komen de producten van Catawiki vandaan?
De objecten die worden aangeboden op Catawiki kunnen werkelijk overal vandaan komen. Iedereen kan zich aanmelden voor de website, zichzelf legitimeren en een product aanbieden op Catawiki. Hoe dit proces er precies uitziet, gaan we later in deze review dieper op in. Zoals gezegd is Catawiki een van origine Nederlandse website van verzamelaars, maar inmiddels ook in verschillende landen te gebruiken. Zo kan het best zijn dat jij een auto koopt die nog in Italië staat of een postzegel uit Spanje. Over het algemeen staat dit wel weergegeven bij de beschrijving van het object.
Klantenservice
Heb je hulp nodig bij het plaatsen van een bod? Of wil je zelf een object aanbieden, maar weet je niet precies hoe je dit aan moet pakken? Dan hoop je dat er iemand voor je klaarzit om contact mee op te nemen. We zochten voor je uit op welke manieren je contact kunt opnemen met Catawiki.
FAQ
Bovenin het menu vind je een knop met ‘Hulp’. Hier vind je een uitgebreide FAQ die is onderverdeeld in een sectie voor de koper en een verkoper van een object. De meest gestelde vragen staan hier uitgebreid uitgelegd, zodat je weet waar je allemaal aan toe bent.
Bellen
Kom je er toch niet helemaal uit met je vraag? Dan kan je altijd even een belletje doen naar Catawiki. Het telefoonnummer wat je hiervoor nodig hebt is 0800-0900108. Vanuit België bel je naar 0800-54204. Op welke tijden je dit telefoonnummer kunt bereiken, is helaas niet bekend. Er staan nergens openingstijden vermeld op de site.
Mailen
Kan je vraag wel even wachten? Dan is het ook mogelijk om een mail te sturen naar Catawiki. Let er wel op dat je daarvoor een account nodig hebt op Catawiki. Vanuit je eigen account neem je dan contact op met het bedrijf. Zo zien ze direct wie er contact opneemt.
Betaalmogelijkheden
Het is bij Catawiki mogelijk om je gewonnen object op verschillende manieren te betalen. Ongeacht hoe groot of hoe klein je aankoop is. Hierin maak je gebruik van de volgende betalamogelijkheden:
- Visa
- Mastercard
- American Express
- iDeal
- Bancontact
- Giropay
- SOFOT
- EPC
- Multibanco
- Przelewy24
Zoals je ziet zijn er verschillende betaalmethoden uit diverse landen. Dat komt omdat je zaken kunt doen met verschillende particulieren – en bedrijven – door heel Europa.
Garantie
Houd er rekening mee dat je via Catawiki weinig tot helemaal geen garantie ontvangt op een gekocht object. In de algemene voorwaarden van het bedrijf staat letterlijk dat je een object ‘koopt zoals het is’. Hierin kan een aanbieder nog zulke mooie foto’s maken en een product te koop zetten, op het moment dat er iets aan mankeert, zit je als koper met de gebakken peren. Experts proberen wel via foto’s op afstand een oordeel te vellen, zodat zij een waardebepaling kunnen doen. Maar ook zij kunnen een belangrijk detail over het hoofd zien.
Verzenden
Op het moment dat jij een object wint – of verkoopt – moet het object worden opgestuurd. De verkoper van het object wordt gevraagd om dit binnen drie werkdagen te versturen naar de koper. Daarin dient altijd een track & trace code meegestuurd te worden. Catawiki fungeert hier alleen als tussenpartij in tussen vraag en aanbod. Het versturen – of ophalen – dien je volledig zelf te bespreken. Vooral bij een gekochte auto uit een ander land is vaak gewenst dat deze fysiek wordt opgehaald.
Retourneren
Ongeacht het feit dat je weinig tot geen garantie ontvangt op een gekocht object op Catawiki, heb je natuurlijk wel gewoon je herroepingsrecht. Zo is het mogelijk om je aankoop binnen 14 dagen zonder opgaaf van reden terug te sturen naar de verkoper. Geef dit wel aan via het herroepingsformulier op de site van Catawiki. Zo kan je toch je aankoop nog wel even uitproberen en uitgebreid inspecteren.
Hoe werkt Catawiki als koper?
Allereerst is het van belang dat je een account aanmaakt op de website. Zodra je een account hebt, ga je naar een van de gewenste categorieën toe. Daar bekijk je alle mogelijke objecten die worden aangeboden, tot je iets tegenkomt dat je aanstaat. Vervolgens ben je helemaal vrij om een bod te plaatsen, zo hoog als jij wilt.
Kijk op iedere kavel goed wat er allemaal bij komt kijken. Zo zie je het land waar het product vandaan komt en wat de verzendkosten zijn om deze naar Nederland te versturen. Zo kan het best zijn dat je €40,- verzendkosten betaalt op een doos champagne uit Frankrijk, om maar een voorbeeld te noemen. Daarnaast gaat er nog een percentage boven je bod op. Dit varieert van 9% tot 15% boven op jouw geboden bedrag. Dit zijn veilingkosten en gaan naar Catawiki als tussenpartij.
Hoe lang duurt een veiling?
Er zijn verschillende lengtes mogelijk voor een veiling. Wel hebben alle veilingen één gemene deler, en dat is dat deze om 20.00 iedere avond stopt. Let er wel op, dat deze veilingen niet allemaal tegelijkertijd stoppen. Op het moment dat iemand vlak voor tijd een bod plaatst, loopt de veiling nog een paar seconden langer door. Zo krijgt een ander nog weer de optie om nog een bod te plaatsen. Dit spel kan lang duren, als twee of meerdere partijen een object graag willen hebben.
Hoe werkt Catawiki als verkoper?
Heb je zelf nog een interessant object staan dat je graag te veilen wilt aanbieden? Dan is dat uiteraard ook mogelijk via Catawiki. Ongeacht of dit nu een oud sportshirt, postzegelverzameling of een fossiel is. Op het moment dat jij iets te koop aanbiedt op Catawiki, dan heb je toegang tot:
- Internationaal publiek. Maandelijks ontvangt Catawiki zo’n 14 miljoen bezoekers door heel de wereld. Zo kan het best zijn dat je een product verkoopt aan iemand uit Spanje of China.
- Gespecialiseerde expertes met hun eigen vakgebied. Zij bekijken iedere kavel die je aanbiedt en helpen met het opstellen van een legitieme waardebepaling.
- Veilig verkopen. Catawiki heeft een beveiligd betalingssysteem, waardoor je altijd je centjes ontvangt.
- Het aanbieden van een object kost je niks. Wel betaal je een commissie op het winnende bod.
Het aanbieden van je kavel
Om een object aan te bieden op Catawiki, dien je simpelweg de volgende stappen op te volgen.
- Maak gratis je account aan. Hierbij dien je jezelf te verifieren met je 06-nummer.
- Bepaal wat je wilt verkopen. Catawiki zoekt namelijk speciale producten die je niet doorsnee in een winkel vindt. Heb je simpelweg een televisie of console die je wilt verkopen? Dan ben je meer op je plek op Marktplaats.
- Word je object goedgekeurd door een expert? Dan kan je deze aanbieden. Je dient enkele belangrijke details en specificaties door te geven van het object dat je wilt aanbieden.
- Zorg dat je een duidelijke beschrijving aan je object toevoegt. Je dient minimaal vijf foto’s aan je kavel toe te voegen van alle mogelijke kanten.
- Geef door wat jij denkt dat het product waard is. Is een object minstens €200,- waard? Dan kan je met een expert afspreken om in overleg een minimumprijs te bepalen. De veiling gaat dan pas door wanneer dit minimumbedrag is bereikt.
- Geef verschillende verzendkosten voor verschillende landen en regio’s door. Zo weet men aan de andere kant van de wereld ook wat het kost om jouw product de importeren.
- Een expert bepaalt vervolgens of jouw product het waard is om op Catawiki aangeboden te worden. Zodra je object is goedgekeurd, ontvang je de betreffende data in je mailbox waarop je object wordt aangeboden.
- De veiling begint. Elke vrijdag starten er nieuwe veilingen. De persoon met het hoogste bod aan het einde van de teller, wint de veiling.
- Na de veiling heb je maximaal drie dagen de tijd om je product te versturen naar de koper. De betaling vindt via het betalingssysteem van Catawiki plaats. Zij fungeren als tussenpartij en houden het geld eerst vast, totdat beide partijen tevreden zijn.
- Houd er rekening mee dat Catawiki een commissie van 9% tot 15% ontvangt van het eindbod. Dit geld investeren zij in advertentie- en marketingcampagnes om jouw object te promoten.
Wel of niet kopen bij Catawiki?
Op Catawiki vind je allerlei verschillende objecten die je niet zomaar ergens anders vindt. Unieke exemplaren in allerlei verschillende categorieen. Daarnaast ben je via dit platform volledig baas over je eigen portemonnee. Vind je een object dat je graag wilt hebben? Dan bepaal je zelf hoeveel geld je hier maximaal op biedt. Vind je niet iets dat je aanstaan? Kijk dan een week later nog eens of er leuke nieuwe objecten zijn bijgekomen. Met 65.000 veilingen per week is de kans groot dat er vanzelf iets tussenstaat dat je aanstaat.
Tips voor kopen bij Catawiki
Zodra je op een veiling instapt, heb je toch het gevoel dat je aan het gokken bent. Alleen weet je nu dat je altijd iets terugkrijgt als je een veiling wint. Je weet alleen nog niet voor welke prijs. Neem de volgende tips in acht voordat je aan de slag gaat met Catawiki:
- Scroll door 80 verschillende categorieen. Zo vind je ongetwijfeld een keer iets wat jij graag wilt hebben;
- Lees de productbeschrijving goed door, zodat je exact weet wat je ontvangt voor je bod;
- Houd per bod dat je plaatst rekening met de extra kosten daarbovenop, zoals administratie- en verzendkosten;
- Kijk wekelijks, omdat het assortiment aan veilingen wekelijks verandert;
- Zelf een interessant object staan waar je vanaf wilt? Kijk of je dit kunt aanbieden op Catawiki;
- Houd er als verkoper ook rekening mee dat je een deel van je winst kwijt bent aan commissiekosten;
Beste alternatieven voor Catawiki
Catawiki is als veilingssite wel uniek in zijn soort. Vooral omdat je hier echt unieke objecten tegenkomt die je niet meer in een winkel vindt. Toch zijn er wel andere websites waar je ook baas bent over je eigen portemonnee en zelf kunt bepalen wat je wilt kopen. Neem eens een kijkje op:
Slajeslag
Slajeslag is net als Catawiki een veilingssite. Het grote verschil is dat dit een website is waar je wel huis-, tuin en keukenartikelen tegenkomt. Of wat denk je van een interessant dagje weg. Maar dan voor een voor jou interessante prijs. Voor echt unieke objecten hoef je niet per se naar Slajeslag toe.
Dealert
Geen enkele dag weten waar je aan toe bent op een webshop? Neem dan eens een kijkje op Dealert. Het aanbod op deze webshop verandert namelijk dagelijks. Op is natuurlijk op.
Hotelkamerveiling
De naam zegt het natuurlijk al: Hotelkamerveiling. Een site waarop je veilingen vindt die zijn gericht op hotelkamers. Ga een dagje uit voor een prijs die jij vindt dat het waard is.
Plus & minpunten
- Vind allerlei unieke objecten uit meerdere landen
- Koper- en verkopersbescherming met transacties
- Onder toezicht van experts en notarissen
- Commissie- en verkoopkosten zijn fors
- Verzendkosten naar een ander land kunnen ook in de papieren lopen
Ervaringen Catawiki
Veilig bij catawiki
Ik zit op Catawiki om spullen te kopen, niet om ze te veilen. Ik kan je zeggen dat het veilig is om hier de spullen aan te kopen. De organisatie is groot en internationaal en dat kan je niet bereiken wanneer je de boel oplicht. Daarom kan je zonder zorgen hier op zoek gaan naar spullen die je leuk vindt of nodig hebt. Alles is hier snel te regelen en wordt op een professionele manier aangepakt. Bedenk je wel dat je hier niet komt voor de laagste prijs. Dat is natuurlijk niet hoe veilingen werken. Het gaat erom dat je vindt wat je zoekt. Je kunt hier op een goede manier geholpen worden, zodat je er altijd zeker van kunt zijn dat je het maximale uit je mogelijkheden kunt halen.
Spannend en leuk
Catawiki is een veilingsite. Ik dacht dat het altijd vooral een plek was voor van die echte antiekmensen en zo. Dat is dus niet het geval. Ik heb er ook hele gave items voor mijn hobby, de formule 1 gevonden. Echte collectors items worden hier namelijk ook geveild. Het is leuk om daaraan mee te doen. Vooral omdat het spannend is of je iets te pakken krijgt. Waarbij je dan natuurlijk altijd probeert om de prijs zo laag als mogelijk te houden. Het is wel heel goed om te weten dat je dus ook zeker kan zijn dat je nog eens iets bijzonders vindt. Het is voor mij precies de manier waarop ik met mijn hobby wil bezig zijn. Verkopen heb ik nog nooit geprobeerd. Misschien komt dat nog een keer in de toekomst als ik van mijn hobby af wil.